10 helppoa vinkkiä täydelliseen ihon hoitoon talviaikana

 

Syksyn sateet, viimat ja kosteus sekä talven kuiva ja kylmä ilma ovat erityisen rasittavia tekijöitä iholle. Voit kuitenkin tehdä itse paljon ja helposti sen eteen, että ihosi voi hyvin ja näyttää kauniilta. Fhitoflora Estetica -kauneushoitolan kosmetologi Mariza antaa tässä blogitekstissä kymmenen erinomaista vinkkiä ihon hoitoon talviaikana. Vinkit ovat helposti toteutettavissa päivittäisten ihonhoitorutiinien ohessa. Kerää tästä talteen sekä niksit että hoitotuotesuositukset ja anna ihosi voida hyvin myös kylmän sään aikana!

 

 1. Oikeanlainen suihkuhetki

Vältä pitkiä suihkuja, kuumaa vettä ja liiallista saippuan käyttöä. Kun valitset saippuaa, suosi luonnollisia tuotteita, jotka ovat yleensä hoitavampia. Liian kuuma vesi saa ihon halkeilemaan, poistaa lisäksi iholta sen tärkeää suojakerrosta ja kuivattaa turhaan ihoa.

 1. Kuori ihoa varoen

Voit kuoria ihoa myös talvella, kunhan teet sen varovasti. Vältä erilaisten kuorivien sienien käyttöä sekä liian usein tapahtuvaa kuorintaa. Iho on talviaikaan erityisen herkkä, ja liiallinen kuorinta kuivattaa sitä samaan tapaan kuin kuuma vesi ja poistaa tärkeää öljyisyyttä.

 1. Muista vartalon kosteutus

Vartalon iho tarvitsee myös erityisen huolellista kosteutusta talviaikaan. Suosituksena on levittää iholle kosteuttava voide kaksi kertaa päivässä; aamulla ja illalla. Voide olisi hyvä levittää suihkun jälkeen, jolloin iho on vielä kostea ja näin ollen vastaanottavaisempi voiteen tehokkaille ainesosille. Levitä ohut kerros voidetta iholle ja hiero koko vartalolle.

 1. Kiinnitä huomiota kasvojen ihon kosteuttamiseen

Tavanomainen ihonhoitovirhe jonka ihmiset tekevät, on kasvojen ihon kosteuttaminen vartalon iholle tarkoitetulla voiteella. Vartalovoiteet sisältävät pääsääntöisesti huomattavasti enemmän kosteuttavia ainesosia, jotka ovat liian raskaita kasvojen iholle. Kasvojen iho tarvitsee myös pH-tasapainosta huolehtimista, ja se onnistuu helposti oikeanlaisen kasvoveden avulla. Käytä kasvovettä ihon puhdistuksen jälkeen ja ennen hoitovoiteen levittämistä.

 1. Anna erityishuomiota huulille ja silmänympärysiholle

Huulet, huulten ympärys sekä silmien ympärys ovat kasvojen ihon ohuimpia kohtia. Tämän vuoksi ne myös tarvitsevat erityistä huolenpitoa. Huulivoide on hyvä valita sen erityisominaisuuksien perusteella; suosi voidetta, joka sisältää kaakaovoita sekä suojan haitallista uv-säteilyä vastaan. Kaakaovoi sisältä ravitsevia ainesosia, jotka ovat optimaalisia välineitä taistelussa kylmää ja tuulta vastaan.

Silmänympärysihon luottotuotteet sisältävät hyaluronia sekä erilaisia luonnollisia öljyjä, kuten argan-öljyä tai viinirypäleen siemenöljyä, jotka ovat oivallisia tuotteita ehkäisemään ihon ennenaikaista vanhenemista ja lisäksi syväkosteuttavat ihoa täydellisesti.

 1. Älä unohda käsiä ja jalkoja

Talvella etenkin käsien ja jalkojen iho kuivuu normaalia herkemmin. Voiteet jotka sisältävät E-vitamiinia, ureaa ja kasviöljyjä ovat tuotteita, joilla myös jäsenten ihon kosteutus on taattu.

Tuotesuositus: Natur Nua käsivoide 75 ml

(sopii etenkin kuivalle ja karhealle iholle).

 1. Aurinkosuojavoidetta kuluu myös talvella

Voidetta joka sisältää aurinkosuojan, on hyvä käyttää myös talviaikaan. Vaikka säteily ei olekaan yhtä voimakasta kuin kesällä, on se silti iholle haitallista ja uv-suojan sisältävä voide on tarpeen.

 1. Pidä huolta sisäisestä nesteytyksestä

Nesteytyksestä ja nestetasapainosta huolehditaan myös sisältäpäin. Talviaikaan ei     hikoilla niin paljon kuin kuumalla, ja tämä johtaa yleensä siihen että vettä tulee nautittua vähemmän. Elimistö tarvitsee kuitenkin runsaasti nesteitä päivittäin, vähintään 2 litraa. Voit nauttia veden lisäksi esimerkiksi kofeiinitonta teetä (esim. yrtti- ja camomilla- teet), mehuja ja maustettuja vesiä.

 1. Tasapainoinen ravitsemus

Hyvä ja terveellinen ruokavalio on hyvinvoinnin perusta ja usein ratkaisu monenlaisiin ongelmiin. Talviaikaan rasvaisten ja raskaiden ruokien käyttö lisääntyy. On kuitenkin hyvä pitää kiinni terveellisestä ruokavaliosta ja panostaa vihanneksiin ja hedelmiin. Lisää ruokavalioon tuotteita, jotka sisältävät sellaisia vitamiineja ja ravintoaineita, jotka hoitavat ihoa, taistelevat vapaita happiradikaaleja vastaan ja ehkäisevät ihon kuivumista. Hyviä ja ravintorikkaita tuotteita ovat esimerkiksi mansikat, vadelmat, appelsiinit, mandariinit, sitruunat, parsakaali, kaali ja porkkana.

Vinkki: Mikäli runsas hedelmien ja kasvisten käyttö tuntuu hankalalta, niitä on helppo pilkkoa ja raastaa smoothien joukkoon. Vain mielikuvitus on rajana erilaisia yhdistelmiä kokeiltaessa!

Hyviksi todettuja yhdistelmiä ovat esimerkiksi:

Porkkana- omena- kaurahiutale

Mansikka- vadelma- mustikka -banaani

Appelsiini – sitruuna – porkkana

Lehtikaali – parsakaali – sitruuna – inkivääri

 1. Loistava aika hemmotella itseään kauneushoidolla

Ihonhoidon kannalta talvella aikakautena on myös hyviä puolia; se mahdollistaa esimerkiksi sellaisia erilaisia ihonhoitoja, joita ei aurinkoisella säällä suositella tehtäväksi.

Talvella on helppo tehdä esimerkiksi kemiallisia kuorintoja ja laser-hoitoja (arpien ja juonteiden vähentämiseksi). Liialliset tai väärin tehdyt kemialliset kuorinnat kuitenkin rasittavat ja kuivattavat ihoa entisestään ja haittaavat pH-tasapainoa ärsyttäen ihoa. Tämän vuoksi on tärkeää hakeutua ammattilaisen hoiviin, kun haluaa tehdä iholleen hyvää ja hoitaa sitä oikeanlaisesti.

 

Muutama hyvä ihonhoitotuote, jotka jokaiselta tulisi löytyä:

 • Kasvovesi -> kosteuttaa, tasapainottaa ja hoitaa ihon pH:ta
 • Puhdistustuotteet -> meikin poistoon ja rasvaiselle iholle päivittäin.
 • Seerumi -> tehostaa ihovoiteen vaikutusta
 • Päivävoide -> ravitsee ja kosteuttaa ihoa sekä ehkäisee ryppyjen syntymistä
 • Yövoide -> tehostaa solujen uusiutumista, ravitsee ja kosteuttaa ihoa
 • Silmänympärysvoide -> kosteuttaa ja vähentää ryppyjen syntymistä sekä poistaa turvotusta ja silmäpusseja
 • Aurinkosuojavoide -> suojaa ihoa UVA- ja UVB -säteilyiltä ja ehkäisee ihon pigmenttimuutoksia
 • Jalkatuotteet: kosteuttavat ja ehkäisevät ihon halkeilua, desinfioivat ja pitävät ihon joustavana.

 

 

Teksti: Tiia Saraiva